Om fotoboken | Dr Strand
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2386
post-template-default,single,single-post,postid-2386,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Dr Strand

IMG_4848

Dr Strand

Nina Strand

Journal 2015

ISBN 9789187939105

Kitty Strand (1947-2001) var en norsk läkare, feminist, aktivist, och mamma. Kanske var hon en omtalad offentlig person i Norge. Men det är inte det viktiga i den här berättelsen där dottern tar med sig barnbarnet på en resa i USA. En resa som Kitty och Nina tänkt göra men som inte blev av. Moderns cancersjukdom och död kom emellan.

I korta dagboksanteckningar får vi följa dotterns hågkomster av sin mor. Det handlar en hel del om en kvardröjande sorg men också om en önskan att få veta mer om vem mamman egentligen var.

Nina Strand blandar gamla familjebilder med resebilder där barnbarnet är den som, vänd ifrån oss, uppmärksamt betraktar landskapen.

IMG_4844

Det är en bok som handlar om det som man inte sade till varandra, och om det som ändå blev sagt. Om besvikelser och om lyckliga stunder. Nina Strand för en dialog med dottern (som också heter Kitty). Men hon samtaltar också i tanken med sin mamma.

Det femåriga barnbarnet som ibland undrar var mormor egentligen finns och som på barns vis är totalt osentimental.

Some things where left unsaid. For example you never explicitly told me that you loved me. In your opinion, that was a given. I say it all the time to Kitty and she responds:  “I know. You don´t have to tell me.”

IMG_4845

Den lilla boken med sitt Moleskinliknande utseende ger oss ett kvinnoporträtt och en berättelse om att vara barn och förälder, på samma gång.

Och visst får man en tår i ögonvrån på slutet.

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.

P.S. Boken finns i både norsk och engelsk upplaga.