Om fotoboken | 10° och Eget snus
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2911
post-template-default,single,single-post,postid-2911,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

10° och Eget snus

I den utmärkta lilla boken om svenska fotoböcker, Foto i bok, försöker Gösta Flemming definiera vad en fotobok egentligen är. Han gör en distinktion mellan fotoböcker och fotoillustrerade böcker och avslutar redogörelsen med; Och så finns förstås alltid undantagen- hybriderna- som bekräftar regeln.

Nyligen har två böcker publicerats som passar utmärkt in på termen hybrid.( blandform, bastard, korsning, blandning)

_DSC0523

10° C

Recept från Forsmarks skärgård

Carl Johan Erikson

Karin Willén

Jon Brunberg förlag 2016

ISBN 9789163700316

Vid ett ytligt betraktande är detta en av de många kokböcker som ges ut i Sverige (en om dagen, 365 per år). Men det är något hotande med titeln, 10° C. Vi har vant oss vid att sådana där temperaturangivelser ofta handlar om miljöhot. Här är hotet något diffust. Vattnet blir varmare vid kärnbränsleanläggningars kylvattenutlopp. Fiskarna i området växer sig större och deras inre organ hinner inte riktigt med. Det mumlas om genetiska mutationer. Men vi vet inte… Fisken smakar bra och är i vart fall inte radioaktiv. Och äta bör man…

Carl Johan Erikson genomför en dykritual vid Oskarshamns kärnkraftverk. Han konstaterar att trots att dagen är relativ kylig upplevs kylvattnet som varmt och skönt. En gång i timmen låter han sig nedsänkas i det varma vattnet ända tills vakterna på verket börjar undra vad som pågår.

_DSC0524

Jag kommer säkert att tillaga något efter bokens recept och samtalsämnet vid måltiden är givet; Vad håller vi människor på med? Kommer naturen att slå tillbaks?

_DSC0525

 

 

 

 

 

 

 

perom

Eget snus.

Tobaksodling och snusrecept för husbehov.

Per Englund

Bokförlaget Arena 2015

ISBN 9789178434749

Nej, man kommer troligen inte att göra sitt eget snus efter att ha läst den här boken!

Men det finns en optimism och en frenesi i texten som gör att man inte vill lägga den ifrån sig och gärna läser den från pärm till pärm. Englunds berättelse innehåller både besvikelser och framgångar, och till slut står han där med 600 dosor snus. Och på vägen har vi fått oss en rejäl dos kulturhistoria, odlingsteknik och en lektion i skaparglädje.

perin3

För jag skulle vilja säga att gro, plantera, plocka, mala och bereda snus, verkar vara en procedur där man vill göra en varningstext; Produktion av denna produkt kan allvarligt skada dina relationer till grannar vänner och närstående.

perin2

Men Englund verkar vara omgiven av en förstående skara människor. (man hoppas för deras skull att de snusar). Englund torkar bladen i hemmet och på arbetsplatsen, mal snuset hemma ( använd ansiktsmask mot dammet), kokar snus i ugnen (tar mer än 36 timmar) eller i riskokare (tar ännu längre tid.

Boken avslutas med bilder tagna med en snusdosekamera (Du gör den enkelt själv med hjälp av två kassetter, en snusdosa och lite gaffatejp.)

prein1

Den här boken lär mig att allt faktiskt är möjligt, bara man vill. Den har samma obändiga energiska tilltal som en gammal norsk friluftsbok som jag har i min bokhylla, Damm & Printz, Friluftsliv sommer og vinter.

Där får bland annat man lära sig hur man bygger en steinhytte. Lätt som en plätt!

 

hytt

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg