Om fotoboken | Trångt i recensionsbokhyllan (2)
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2237
post-template-default,single,single-post,postid-2237,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Trångt i recensionsbokhyllan (2)

Öz

Det finns en turk i Sverige

Osman Ikiz

Ikizbooks 2014

Författarporträttören Lutfi Özkök är nog den svenske fotograf som porträtterat flest kända författare.Det här är berättelsen om hans liv författad av vännen sedan över femtio år sedan. Boken börjar med uppväxten och ungdomsår i Turkiet och Paris. Till Sverige kom han redan 1950.

Boken är rikt illustrerad utan att vara en riktig fotobok. Att hans bilder håller en hög kvalite, och borde vara värd en riktigt fin fotografisk bok kunde vi se när han ställde ut en serie porträtt under Landskrona Fotofestival 2014.

 

tina

 

Migrant Documents

Tina Enghoff

Journal 2013

ISBN9789198125337

Vad händer om man vänder på perspektivet? Om man sätter en kamera i händerna på en papperslös migrant. Det är just vad Enghoff gjorde i Köpenhamn. Bilderna blev en slags alternativa vykort.

Var gör man av sina saker under dagen om man är bostadslös? Man gömmer dem uppe i parkernas träd och hoppas på att ingen annan är lika vig som en själv. Enghoff dokumenterar migrantens vardag. I bildserien And Our Beds are Cedar Green har hon observerat de hyllor med liggunderlag och billiga Ikeafiltar som är de bäddar som erbjuds de hemlösa besökarna på Kirkens Korshærs nattcafe.

Det här är en bok som man vänlig men bestämt bör sätta i händerna på alla som tjatar om rika tiggare och flyktingar som lever på bidrag.

1276_big

 

 

Eva Stackelberg

Fotogram

Bokförlaget ETC 2015

ISBN 9789188029034

 

En av många historier om Christer Strömholm handlar om när man skulle bestämma storleken på hans bok “Att vara där”. Han mätte höjden i största hyllplanet i sin bokhylla, sedan bestämde han att boken skulle vara tre centimeter högre. på det viset blev det automatiskt en coffe-table book.

På något sätt får jag misstanken att Stackelberg tänkt likadant. Men det är också en bok vars färgkaskader kräver ett stort format.

Bakgrunden till det här projektet är egentligen ett sorgearbete efter att hennes man omkommit i en flygolycka i slutet av 1990-talet. Hon började skapa bilder, fotogram, av rester av makens efterlämnade packning. Bilderna är tillverkade i mörkrummet, och slumpen är en viktig faktor.

Något som blir påfallande är hur en bild förmår lura ögat att se djup, förgrunder och bakgrunder trots att här inte finns några ” fotografiska ” replipunkter. Endast i ett fåtal bilder dyker något identifierbart upp. Ett hänryckt par skymtar förbi i en bildserie för att i slutet helt försvinna bakom lager av tecken och färger. En kvinna strävar uppåt under vatten för att försvinna i gapet på ett urtidsdjur. Eller?

Dessa färgbrisader kan tolkas på många sätt. Avnjutes bäst några stycken i taget.

 

edic

 

Transmontanus

Salvi Danés

Ediciones anomalas 2014

ISBN 9788461703043

 

Ännu en bok med svartvita fotografier från det katalanska förlaget Ediciones Anómalas. Fotografen SalviDanes återvänder till sin barndoms landskap. Boken andas en slags hemlängtan och en sorg över det förfall som möter i barndomslandet.

 

Halvfärdiga byggnader, en båt som står övervuxen i ett buskage. Och så dessa människor som vänder sig bort eller som täcker sina ansikten. En del bilder är svåra att tyda, men det är ofta i det svårtolkade som det intressanta uppträder

Trycket, återgivet på ett matt papper gör att en del detaljer försvinner, men jag tycker det passar bra till den här typen av drömlika bilder.

Så här säger upphovsmannen själv om sina bilder (och jag blir inte så mycket klokare);

“My re-encounter with a known but absolutely different reality generated a feeling of wanting to re-encounter myself within this personal territory and to generate a document af the feelings that were coming to me again.”

 

remi

Remi Coignet

Conversations

The Eyes Publishing

ISBN 9791092727074

 

Samtal med 28 nutida fotografer,formgivare,förläggare och curatorer, i formen frågor och svar. Varje sittning inleds med en kort presentation av den utfrågade. Coignet som driver bloggen “Des livres et des photos” har haft fotoboken som utgångspunkt i alla samtal. Han är påläst, verkar vara en trevlig person och han kommer de intervjuade nära.

 

Man får en bra överblick över den nutida fotografin. För oss i Norden är naturligtvis samtalen med Morten Andersen, JH Engström och Anders Petersen extra intressanta. Men endast fyra av de intervjuade är med kvinnor. Kan man hoppas på en del två med övervägande kvinnliga fotografer?

jeker

Phone Diary

Jerker Andersson

Jerker Anderssons förlag 2014

ISBN 9789198214307

Den är vad den heter, en fotografisk dagbok gjord med en i-phone. Bokens proportioner skiljer bara någon centimeter från den första i-phonemodellen.

Dagboken verkar handla om en resa. En resa med förhinder. I en av bokens första bilder trycker en fot hårt på bromspedalen. I närbilder ser vi hotellens tomma klädgalgar, bensinstationernas korvgrillar och plastgafflar och de där otroligt skitiga tangentborden som man bara finner på offentliga ställen.

Kända och okända byggnader är fångade från bilrutehöjd. En del bilder måste studeras noggrant innan man löser gåtan. I bokens sista bild syns fotspår parallellt med spår av bildäck. Några har hoppat ur och valt att vandra istället.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.