Om fotoboken | I utkanterna, på de oväntade ställena..
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1922
post-template-default,single,single-post,postid-1922,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

I utkanterna, på de oväntade ställena..

 

tre1

Det är ofta i utkanterna det intressanta finns. På de där oväntade ställena. På något litet café, ett galleri, ett litet antikvariat, eller på en konsthall, det är där man ofta hittar de intressanta grejorna.

Som boken, eller tidningen OUT OF NECESSITY, Stockholm. Nio fotografer visar sin vision av Stockholm. Åtta kvinnor och en man, nej jag skämtar. Tvärtom förstås.

Joakim Kocjancic öppnar med en helvetesvision över det vinterelände som snart är över oss,mycket nattbilder där gatlyktorna exploderar in genom bilens vindruta.

Hela boken handlar om gatufotografi, i en vid mening och är tryckt i svartvitt. Rickard Falk rör sig också i skuggorna på natten. Han är förtjust i de där ensamma upplysta fönstren i en hel mörk husfasad, och varför inte. Det sätter i alla fall igång min fantasi.

Boken, eller tidningen, (detta är Volym1) är en serie närgångna studier i storstadens melankoli.

joa

Vi är många som följer Micke Bergs blog, och vi är också många som undrar vilka bilder den där Goro Bertz gör. Den där Goro som Micke alltid berömmer. Nu har vi en möjlighet att få en inblick i Bertz bildvärld. Han flyttade från Stockholm till Tokyo 2005 och visst luktar det japanskt om hans bilder. Partajande gubbar, nyfikna barn, gummor som visar rumpan, alla de kontraster som en riktig storstad bjuder på finns med i ett litet häfte som bara är en försmak inför en bok som skall komma på det nystartade Malmöförlaget azideye.

goro

 

När man ställer ut på Malmö konsthall skall det göras katalog så klart. Ibland så kan sådana små kataloger bli riktigt fina. Som i fotografen Gerry Johansson och skulptörens Lars Englunds utställning i våras. Englunds skulpturer är kanske alltför tredimensionella för att passa i bok, men Johanssons bilder är en fin liten påminnelse om hur konsekvent hans fotografi är. Det är intressant att se hur han kan ladda en bild med former och små skämt och underfundiga rebusar. Oavsett om han reser till Ulan Bator eller Småland.

Här finns också ett fynd; en nyskriven text av den amerikanske fotografen och fotokritikern Jörg Colberg. En fin liten text om betydelsen av att göra små fotografiska böcker.

De två sista är förtjänstfullt tryckta av Göteborgstryckeriet,

 

gerry

Tommy Arvidson, Göteborg

Men vi ses i Landskrona till helgen, och glöm inte bort att du kan få goda råd och inspirerande visdomsord från ett antal fotografer, formgivare och förläggare, däribland Gerry Johansson.

På Fotoboksakuten vid I Landskrona Teaterfoaje mellan 10 -12 söndagen den 24 augusti

(Förutom Gerry möter du, Johanna Ekberg, Christer Strandberg, Thobias Fäldt, Klara Källström, John Webb, Per Englund. )