Om fotoboken | Ack Sverige, du sköna.
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1940
post-template-default,single,single-post,postid-1940,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Ack Sverige, du sköna.

ewa

Elisabeth Ohlson Wallin

Karneval 2014

ISBN9789187207341

Elisabeth Ohlson- Wallins tidigare böcker och utställningar har ofta varit rätt så regisserade historier, ibland tagna i ateljé.

Nu ställer hon sig mitt ute i den svenska verkligheten. Hon skildrar den lite sunkiga stämningen på tipsbutiken i Falköping, den där väntan som inträder innan nästa löp på Åbytravet har avgjorts. Vi får uppleva den där hisnande känslan av att färdas genom norrländska storskogar på väg mot Piteälvens Storfors. Hon hälsar på hos några tiggare som byggt ett läger i skogen utanför Flemingsberg. Och det är inget elände där, utan ett gäng kvinnor som skrattar och bygger och lappar ihop ett skjul som möjligen skyddar mot lite regn men knappast mer.

Vid en hastig blick verkar det som om detta är en reportageresa genom ett samtida Sverige. Men det finns en annan dimension, en smula poesi och den där varma humorn som är så viktig.

Ibland lyser det igenom, den stil hon odlat i sina tidigare arbeten. Verkligheten blir till en scen men nu med helt ovetande skådespelare, till exempel på tunnelbanan, eller strax före sändning av ett TV-inslag i Almedalen.

Som en slags vilopunkter från allt människomyller dyker bilder upp från en åker i Habo, med en ensam traktor i dimman. I ett Guds hus i Göteborg har tron har antagit sådana höjder att man måste öppna fönstret för vädring. Och hur får man fönstret att inte smälla igen? Jo ,man klämmer in ett par psalmböcker i fönsterspringan.

Ibland tar pressfotolängtan över när hon kastar sig ut i demonstrationer eller på ett Desmond Tutu besök på Konserthuset. Men hon lyckas alltid undvika det där banala och laddar bilderna med en egen ton.

Just så här bra kan det bli när en erfaren och passionerad fotograf med en stark vilja att berätta kastar sig ut i dagens verklighet.

Soundtracket till den här boken är såklart Ted Ströms Vintersaga. (Borde nästan medfölja i en plastficka)

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg