Om fotoboken | 424, Bilder från Hammarkullen Angered 2008-14
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2176
post-template-default,single,single-post,postid-2176,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

424, Bilder från Hammarkullen Angered 2008-14

Zomslag

Hendrik Zeitler

Journal 2014

ISBN9789187939051

 

Det här är hyllning till förorten, och en hyllning till den här märkliga blandning av skog och park som omgärdar varje förort värd namnet. Ni vet dom där markerna som aldrig beträds av en kommunal gräsklippare eller ens en kommunal röjsåg, men som man heller inte skulle komma på tanken att gå ut i för att blocka blåbär eller svamp.

zupplsag

En slags fristad där barnen är esteterna som bygger sina kojor med nästan enbart skogspinnar. Uteliggarna samlar ihop all möjligt bråte som kan ge värme. Fult, men nöden har ingen lag. Här försiggår skjutövningar och här markerar man vandringsleder med röda plastband. Ibland snubblar man på resterna av en trappa från något sedan länge rivet torp eller en uppeldad moppe. Några sidor ägnas också åt de platser där man med blandat resultat försöker betvinga naturen, odlingslotterna med sina evinnerliga pallkragar.

Men Zeitler inleder boken med ett fyndigt sätt att beskriva det där som mäklarna kallar “närhet till naturen” Han har helt enkelt gjort om sin lägenhet till en camera obscura. Över väggarna i hemmet projiceras den omgivande skogen.

 

Man blir glad över den här boken. Den är stor och fet och har ett efterord av Göran Greider. Dessutom en massa utvik ( något som i och för sig blivit så vanligt att man nästan blir lite trött på det)

zuppsl

 

424 då? Jo det är naturligtvis de tre första siffrorna i postnumret. Används av alla tonåringar i området, någon har det tatuerat bakom örat! Vi behöver fler sådana här kärleksbombningar till förorten. Fotografer, var har ni hyllningarna till Bredäng, Rosengård, Vivalla, Ålidshem och Rinkeby?

 

Tommy Arvidson, skribent och fotograf i Göteborg.