Om fotoboken | The name from Mars
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1360
post-template-default,single,single-post,postid-1360,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

The name from Mars

Omslag_TNFM

Trinidad Carrillo

Eget förlag 2013

ISBN9789163726934

122 sidor

 4 utvik

Som i en dröm. Det är kanske en av de mest kommersialiserade och misshandlade meningar vi har i vår vokabulär. Ändå så är det en mening som bäst beskriver Trinidad Carrillos nya bok.

Som i en dröm stiger en ängel ned. I ett fyrabilders utvik får vi följa hur ängeln flyttar in i ett gammalt nerrasat hus. (Eller också läser man på andra hållet, på mangavis, så att ängeln frigör sig från det jordiska.)

avik

Som i en dröm , ett gäng blommor inneslutna i en låda. På motstående sida, dockor bakom galler.. Carillo lyckas skapa drömska scener av så alldagliga motiv som en gammal ovårdad trädgård där två kvinnor har gått ut för att ta sig en rök. Den rosa Mercedersen på en nattlig gata var det inte den jag nyss drömde om? Den lilla flickan i den ovåradade äppelträdgården på hösten och på nästa sida träddjuret som klappas av en barnhand.

Barn är motiven i många av bilderna. Och det är den där barnsliga drömska blicken som är Carrillos styrka. Det är barnen som självklart tar plats och det är de som styr berättelsen. En berättelse utan slut eller början, som vi själva får tolka.

tininsid2

Det här är fotografi som är realistisk men som ändå svävar fritt och vars mening vi själva får klura ut. Bildernas ordningsföljd är en sak som leder os in i olika tankegångar.

Ordet magisk realism kommer upp i mina tankar hela tiden. Kanske beror det till en viss del på att en del av motiven är från Latinamerika. Kanske därför att att en del bilder har den där magiska svenska John Bauerkänslan.

Bilderna är så skenbart enkla, men ändå komplexa. De vänder sig mot vår omedvetna sida. Jag snor ett citat från Wikipedia, från uppslagsordet Omedvetet:

a.ha-upplevelser, en känsla av visshet trots att man saknar en logisk förklaring eller ett plötsligt riktande av vår uppmärksamhet…

Johanna Willenfelt har skrivit en inledande poetisk betraktelse och Natasha Christia skriver en avslutande text om artisten, men, Hallå, jag vill inte ha någon text här.

Jag vill bara titta och drömma sig bort.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.