Om fotoboken | Osynliga minnen
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1593
post-template-default,single,single-post,postid-1593,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Osynliga minnen

osynligaomslag

Micke Berg

Eget förlag/ Blurb 2013

Men Micke Berg då?

Det väller ut en flod av fotografmonografier från fotoboksförlagen. I Sverige har det kommit böcker med Walter Hirsh, Inta Ruka, Christer Strömholm, Anders Petersen, utomlands Sergio Larrain och Garry Winogrand för att nämna några. Och Micke Berg gör som vanligt, sin egen print on demand. Han är sin egen redaktör, formgivare och förlagsdirektör.

I den här volymen får vi se ett liv i fotografi. Och samtidigt en bit samtidshistoria. Från sextiotalets Gärdesfester över Mullavadenokupationen, Jordcirkus, kollektivboendet i Skogsnäs fram till något nytt som verkar vara på gång med titeln The Black book. Och naturligtvis ett urval ur den sedan länge slutsålda boken Stockholm Blues. Och så resorna som förr gick söderut, men som numera mest går norrut till ett antal skidbackar.

osynligainsid1

Berg har den där förunderliga förmågan, att fånga ögonblick som blir en aning magiska. Det verkar som om de han fotograferar oftast mår så väldigt bra. Det finns livsglädje i bilderna. Det här kan kanske idag kännas lite omodernt i en tid då alltfler fotografer strävar efter att verka lite farliga och provokativa. Att vistas i Micke Bergs bildvärld är lite som att bli inbjuden till en stor familjefest. Men som på alla bättre fester så förekommer konflikter och sorger.Och den som ordnat festen, fotografen själv, skulle ha behövt en formgivare att slåss med och en marknadsförare som skriker högt.

Osynliga minnen är gjord med ett bra fyrfärgstryck på de svartvita bilderna. Men om man skall vara noga, visst svajar det lite mot magenta ibland. Jag kan inte låta bli att tänka på vad en noggrann förläggare och tryckare skulle kunna utvinna ut dessa bilder.

osynl insid2

Jag skulle ju vilja se den där ultimata Bergboken. Eller det kanske skulle vara en box med flera böcker. Allt samlat iallafall. Den mannen är värd det, nämligen. Och det tycker han nog själv. Han visar stolt sina bilder hela tiden, på sin blog. För en tid sedan samlade han där flera av de bilder som finns i den här boken till en slags digital utställning, med en lång text till varje bild.

Den här boken kan man hitta på Blurbs fotobokhandel men då med titeln : Father,son and lover.

Jag har i min bokhylla böcker av Berg som man en gång fick köpa som PDF och skriva ut själv. Kvaliten på jobbets laserskrivare var väl sådär. Men håll med om att det var ett nyskapande initiativ.

Men nu är Micke Berg värd en riktigt stilig monografi!

Tommy Arvidson