Om fotoboken | Memento
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1767
post-template-default,single,single-post,postid-1767,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Memento

Memento-omslag

Jeanette Land Schou

Space Poetry 2013

ISBN 9788776031381

Dikt: Claus Handberg Christensen

Text: Camilla Kragelund

Jeanette Land Schou skapar gåtfulla och oväntade stilleben av trädgårdsdetaljer och saker från ett hem.. Det är tydligt att hennes tankar kretsar kring tingens och människornas förgänglighet.

 

Jag skall förklara; för några år sedan hamnade hennes åldrige far på ålderdomshem. Hans livsverk och stora intresse trädgården med tillhörande hus skulle säljas. Då började Schou fotografera stilleben med dels saker från trädgården, dels minnessaker som påminde om livets gång och slut.

 

De korta bildtexterna hjälper oss att upptäcka vad bilderna faktiskt innehåller; Arbejdsbukser og ærtecypres/ Work trousers and swara cypress. Eller; Ginko, knappenåle och mos/ Ginko, pins and moss.

 

Bilderna skapar oväntade associationer, i alla fall hos mig.

Jag får en vag känsla av obehag över de stackars nålstuckna ginkobladen, upptäcker att aska och hortensia är snyggt ihop  Jag tror att det här är en bok som gör sig lika bra som utställning, eller kanske till och med bättre. Bilderna i större format vore en upplevelse. Att få se en 1 x 1 meter förstoring och få falla i förundran över hur en krisstrecksrandig kavaj på något sätt hör ihop med en blåklint.

mem.insid

Det är en bok som handlar om minnen och att försöka förstå att saker förändras och att förändring är bra och nödvändig.

 

Och kanske finns det någon tanke om barndomsminnen i boken. När det gäller omslaget så påminner det i typsnitt och utformning om en barnbok. En fin och överraskande bok!

 

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg