Om fotoboken | I listornas tid
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
2453
post-template-default,single,single-post,postid-2453,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

I listornas tid

bök

Nu börjar listorna komma, året skall sammanfattas. Det är nu man märker hur oerhört mångfacceterad och ogripbar fotoboksmarknaden är. Efter att ha vandrat runt på bokmässor och i bokhandlare i Paris under nästan en vecka i november så inser jag att jag har missat massor av de böcker som Photoeyes proffsbedömare har ansett vara årets bästa böcker. 24 bedömare har listat 150 böcker. En av de som vägrade delta i bedömningen var Joachim Schmid. Så här är hans inställning till saken.

I Photoeyes  lista så letar jag alltid först upp böcker med svensk anknytning. Det är lite roligt att se om svensk fotografi är uppnärksammad ute i världen. Och visst några böcker finns med, Klara Källström & Thobias Fäldts Village finns med. En intressant bok som handlar om språk på ett fyndigt sätt. Eller, hur man kan skapa märkliga samband mellan olika språk och fotografiska bilder.

J H Engströms Tout Va Bien är med och två norska böcker från det svenska förlaget Journal.

En annan som listat sina favoriter är Sean O´Hagan på den brittiska tidningen The Guardian.

Som vanligt så är det stora problemet att få tag på böckerna.( de är ofta slutsålda). Ja Photoeye skickar gärna de dom har på lager, det är ju en fotobokhandel. Men skall man köpa till exempel Cristina de Middels Jan Mayen så uppkommer ett riktigt slukhål i plånboken , den är handgjord i hundra exemplar och kan bli din för 3443 :-.

 

Tommy Arvidson