Om fotoboken | Hammarkullen- fyrtio år senare
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1465
post-template-default,single,single-post,postid-1465,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hammarkullen- fyrtio år senare

hammark.omslag

Jens S Jensen

Hasselbladstiftelsen 2013

ISBN9789198056228

Det här är bara en katalog, tyvärr. Men vilken snygg katalog! 32 sidig med sk amerikanskt skyddsomslag ( vilket innebär att man kan vika ut omslaget till en 70×100 affisch). Greger Ulf Nilsson står bakom formgivningen.

Men, jag skall börja från början. För fyrtio år sedan gick den unge fotografen Jens Jensen runt i Göteborgsförorten Hammarkullen och fotograferade. Han hade några år tidigare avslutat sin arkitektutbildning och var kritiskt till den samhällsplaneringspolitik som satte lönsamhet och effektivitet i första han. Han ville se hur människorna i förorten levde. 1974 kom boken Hammarkullen ut. Åtta år senare återvände han till samma område och samma människor. Boken Ljuva drömmar utgavs. Drygt tio år senare kom Tänk om allting var så underbart- Hammarkullen tjugo år senare. I de två senare böckerna sökte han även upp människor som flyttat från förorten.

hammark.insid2

Det finns alltså tre tidigare böcker som kan backa upp den här berättelsen. Och så utställningen på Hasselblad Center i Göteborg. Pågår till den 13 oktober 2013.

Jens Jensen har alltid varit nära människorna han avbildat. Det märks att det här är hans vänner. Hans bilder har ett rakt, tydligt och välkomponerat uttryck. 35:an på och så; Kan du titta hit! Bra! Han är helt enkelt en god berättare.

hammark.insid

Hade berättelsen handlat om en förort i England eller USA så hade vi fått se samlingsvolymen med alla fyra berättelserna. Nu får vi leta på biblioteken och hos antikvariaten för att hitta den kompletta berättelsen. Eller gå och se utställningen. Som alltid när man får veta “hur det gick” i människors liv så är det oerhört fascinerande och inte så lite hjärteknipande.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg