Om fotoboken | Abstract Dialogue
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
4162
post-template-default,single,single-post,postid-4162,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Abstract Dialogue

 

laomsRikard Laving

Blackbook Publications 2018

ISBN 978-91-982555-4-6

 

Laving överaskar alltid. När jag tittar tillbaks på hans produktion så är alla hans tidigare böcker helt olika. Men ändå inte, det finns en tydlig röst i dem.

Detta är ju inte min cup of tea. Inte något som jag tycker är inträngande, gripande, ödmjukt eller någon annan av de klychor jag brukar använda allt för ofta i mitt skrivande. Möjligen mångfacetterat.

Det finns en berättelse bakom. En historia om en väns självmord och ett havererat förhållande. Och om mörkrummet som terapikammare. Och det här som vi alla ständigt brottas med; att vi stoppar eller fryser tiden. På ett ynkligt litet papper. Vi har ett egenartat intresse och kanske en slags förhöjd känsla för tid, vi fotografer.

Jag har själv ett minne av hur jag, i en svår tid, cyklande till jobbet, plötsligt påminns om något jag läst i en intervju. En fotograf beskriver de bilder han gjort som ögonblick som aldrig kommer tillbaka. Och jag faller i gråt där på cykeln i Slottssparken i Malmö.

NYLAVlabild

Laving skapade under en tid över 1000 fotogram. De är både i färg och svartvitt. De som intresserar mig mest är de där färgen eller tonskalan är diffus. De öppnar upp för tolkningar. Något rör sig där inne i bilden. Vetskapen om att detta är fotopapper som exponerats för ljus gör, i alla fall hos mig, något med upplevelsen. Jag kan förnimma ett stycke verklighet, fotografiets dokumentära sida, trots att den inte existerar i detta fall. De där experimenten med smala streck (spagetti?) intresserar mig mindre.

Det är många inom vårt yrke som fängslas av själva hantverket eller processerna. Eva Stackelberg storslagna kemikaliekroppar, Smolianskys framkallningshänder och så Dawids bilder förstås.

Denna välgjorda bok tar självklart plats bland de andra i fotogrambokhyllan.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Göteborg.