Om fotoboken | Bakom rubrikerna
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
837
post-template-default,single,single-post,postid-837,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Bakom rubrikerna

Nordens fotoskola 2012

17 fotografer, studerande vid Nordens fotoskola på Biskops Arnö, har valt ut 17 texter ur tidningar och tidskrifter. Uppgiften har sen varit att skapa en egen bildberättelse utifrån det skrivna.

Det är intressant att fundera över hur de 17, nu i början av sin karriär, kommer att utvecklas som fotografer. Några kommer att bli den sortens fotografer som med en slags självklarhet kommer att slåss för sina bildidéer på de redaktioner där ordet länge varit enda rättesnöret.

Andra är redan inne på någon typ av eget berättande. De går mot en mer ekonomiskt osäker men samtidigt konstnärligt berikande framtid. De kommer aldrig att hamna på någon redaktion.

Och antagligen så har jag helt fel i mina spådomar. Men vad jag är säker på är att den här boken (och dess föregångare) innehåller fantastiska samtidsskildringar .

Jag brukar ofta hävda att text och bild berikar varandra. Men här känner jag en slags befrielse över att jag inte behöver harva igenom långa essäer om Alzheimer, ungdomsarbetslöshet, åldringsvård eller vem som är vad.

Den korta notisen som berättar när, var, hur, och varför, räcker. Sen kan jag låta mig förvånas, förskräckas och falla i förundran över de fina bildberättelserna. Som i Anna Surmas bilder på nyförlösta mödrar med sina barn. Stolta, fortfarande lite omtumlade står de med sina små i famnen. En stunds närhet och ömhet i en steril miljö. Eller i Samuel Unèus vardagsskildring av sin aktiva farfar som cyklar och bär bräder. Men som en dag körde 30 mil för långt och inte hittade hem.

Visst kan man se att de 17 fått inspiration från kända förebilder. Men det mest påfallande intrycket är att; tusan vad många olika tekniker dom behärskar. Här finns polaroider, mellanformat, pastellfärger,svartvitt och, misstänker jag, en och annan mobiltelefon. Och det känns som om valet av arbetsredskap har varit ett led i arbetet med att stärka berättelsen.

Jag tycker faktiskt att det här materialet borde bevaras. Nordiska Museet, ta hand om det här! Den här boken skulle kunna visas upp om hundra år och då ge en ganska god bild av dagens samhälle.

Det är inte ens idag lätt att få tag på boken, men ett tips är Galleri Kontrast i Stockholm där också utställningen tidigare visades. Det går också troligen att få tag på den genom Nordens Fotoskola.

Bilderna finns också på en egen hemsida, här.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö