Om fotoboken | A day in the world enligt Tommy
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
1053
post-template-default,single,single-post,postid-1053,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

A day in the world enligt Tommy

Aday-omslag

Förord: Jan Eliasson och Desmond Tutu

Bokförlaget Max Ström 2012

 ISBN9789171262578

Vid frukostbordet kan vi ta del av tv-nyheterna från världens alla hörn samtidigt som vi sveper fram bilder på i-paden från den senaste resan till New York. Telefonen plingar, det är sonen som skickar bilder från sin pågående fotvandring i Nepal. Och så skall vi samtidigt läsa tidningen då, förstås.

Det är i det sammanhanget vi bör se den här boken. En dokumentation av en dag, den 15 maj 2012. Tusen bilder från hela jorden. Man har valt bland hundratusentals bilder från kameror och mobiltelefoner. Till nästan alla finns en kortare text. Ibland bara ett ord, ibland en flammande protest mot en social orättvisa. Texten är oumbärlig i den här typen av bok. Många bilder hade annars blivit obegripliga.

Det team som stått för bildurvalet har valt med stor omsorg. Jag får en känsla av att man prioriterat de små intima vardagliga berättelserna. Här finns visst bilder på raketer som skjuts upp, folk som hoppar från klippstup med fallskärm. Men jag hittar nästan ingen bild där människor slåss. Lite vildsinta demonstrationer i Palestina och en demonstration som strax efter bilden tagit skall urarta, är det enda våldsamma. Det verkar som om vi lever på en jord där folk mest håller på med sitt. Det kan vara allt från att stoppa lite papper innanför behån för att bli snyggare, till att ligga i en sjuksäng och dö. Eller att vara alldeles nyfödd, för den delen. Men farorna lurar nästan överallt. Som i en bild från en gata i Homs, Syrien där en odetonerad granat sticker upp ur trottoaren på en gata.

Tanken är god, en hälsning till framtiden. Hej, så här såg det ut på jorden just den här speciella dagen. Men jag vet inte… Jag gissar att en av inspirationskällorna till den här bokens tillkomst kan ha varit Family of man, den stora utställning som producerades 1955 av fotografen Edvard Steichen. Utställningen, som också blev en bok, bestod av 503 bilder tagna av 273 fotografer från 68 länder. Den turnerade runt i världen och sågs av nio miljoner människor. Men det var då det, i en helt annan värld.

adayinlaga

Nu kan vi själva sortera fram ett par tusen bilder från den 15 maj 2012 på Fickr eller andra internetsajter, och göra en egen bok av materialet. Men visst förstår jag att det är viktigt med ett tränat formgivaröga. Och att bilder berättar mer än vad dom själva visar, om dom ställs mot andra bilder. Men det känns ändå som om vi blir överösta av alldeles för många bildintryck i dagens samhälle. Jag liksom ryser till när någon säger; Titta vilken snygg bild!

Jag läser då hellre en fotobok med en inträngande skildring av hur det är att jobba inom hemtjänsten eller en bok av en som rest runt i Tyskland i åtta års tid och fotograferat hus. Med ett enhetligt bildspråk, där det bara är en röst som talar.

Tommy Arvidson