Om fotoboken | I want to live close to you
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
470
post-template-default,single,single-post,postid-470,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

I want to live close to you

Jacob Felländer

Bokförlaget Max Ström

Jag visade boken för en fotograferande vän och berättade hur Felländer hade gjort bilderna. Min vän undrade då varför han gjort det så komplicerat för sig när det finns Photoshop.

Tillsammans med 33 “dåliga” analoga kameror har Felländer rest ett varv runt jorden på 12 dagar. Han fotograferade i Stockholm, New York, Los Angeles, Hong Kong, Bombay, Paris och Stockholm en gång till. Tanken var att fånga hela jorden på en enda bild.

Kamerorna är beskaffade så att man kan dra fram filmen en liten bit i taget och på det sätt göra en slags sandwich. Ett ögonblick av en stad flyter ihop med ett ögonblick av en annan stad. Dessutom är en del kameror otäta så filmen blir ljusskadad och ser ut att brinna i kanterna. Att fotografera på detta sätt gör slutresultatet till en överraskning. Slumpen och känslan får styra över kontrollbehovet och intellektet.

Jag associerar direkt till både kubisternas ambition att återge verkligheten utan hänsyn till de sinnliga iakttagelserna och futuristernas vilja att uttrycka kraft och rörelse. Bilderna är stökiga och glöder av skaparlust. Felländers energiska sätt att fotografera dekonstruerar stadens fyra rumsliga dimensioner och de rekonstrueras på  boksidans  två. Man riktigt känner stadens dofter och hör dess ljud. Kanske inte en helt igenom angenäm känsla men otvivelaktigt intressant. Eftersom mer än hälften av jordens befolkning bor i städer så finns det nåt där, under ytan, som är värt att utforska.

Hade man då kunnat göra dessa bilder i Photoshop? Antagligen skulle resultatet kunnat bli nåt liknande men aldrig lika levande och vibrerande. Man skulle sakna det undermedvetnas direkta signaler till fotografens sinnen och vidare till avtryckarfingret. Felländer är fotograf och inte photoshopkonstnär.

För er som ska till Stockholm i sommar så rekommenderar jag ett besök på Fotografiska. Där hänger Felländers bilder fram till 28 augusti.

Anders Alm, fotograf från Gammelstad, Norrbotten.