Om fotoboken | Pure architecture
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
104
post-template-default,single,single-post,postid-104,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Pure architecture

Åke E.son Lindman. Bokförlaget Arena. 2010.

Medförfattare: Niclas Östlind, Julia Tedroff.

ISBN 9789178433179

Åke E:son Lindman är en av dom mest anlitade svenska arkitekturfotograferna. Följaktligen en av de bästa. En arkitekturfotograf arbetar nästan alltid på uppdrag, av arkitektbyråer, tidskrifter och för bokproduktioner. Här har han äntligen fått tillfälle att göra sin egen bok. Tillfälle att välja de bilder han tycker bäst om. Det har blivit en vacker och praktfull bok. Omslagets eleganta orangeröda linneinbindning står i snygg kontrast till den svartvita inklistrade höglanslackade bilden föreställande ruinerna i Petra. Boken ges ut med tre olika omslagsbilder, som för att markera dess status av värdefullt och unikt föremål. Bildmaterialet formar sig till en resa genom hela arkitekturhistorien från Egyptens pyramider till Danska Radions nybyggda konserthall utanför Köpenhamn.

Att vara arkitekturfotograf är att vara uttolkare av ett konstverk, och att samtidigt skapa ett eget verk, en intressant bild. Lindman lockar andaktsfullt fram kvalitéerna ur de världsberömda byggnaderna, hans lins smeker högaktningsfullt över de utsökta formerna. Hans bilder skildrar sällan hela byggnaden. Han letar upp de detaljer i formspråket som kan återge husets själ. Endast sällan förekommer människor. Och ändå, vid läsningen är det dessa bilder med människor på som jag stannar till vid. Den uttråkade vakten vid Serrvantes Museum of modern Art i Porto som tittar på klockan eller de par som klänger på varandra i den enorma vänthallen på Oriente Station i Lissabon. Jag blir imponerad av de träffsäkra uttolkningarna av de officiella byggnaderna, museer, kyrkor och skolor. Men kanske det är för vackert, för mycket form. Alla de storslagna byggnaderna tröttar ut mig. Och på något sätt önskar jag mig lite mer galna bilder. Men för den riktigt arkitekturintresserade är denna bok helt enkelt en våt dröm.

Niclas Östlind har skrivit en essä om arkitekturfotografins villkor i allmänhet och E:son Lindmans fotografi i synnerhet. Julia Tedroff har gjort en intervju med fotografen. Tråkigt nog så är texten enbart på engelska.

Tryckkvalitén är bländande, som sig bör i en bok av det här slaget. Det här är så nära en fotografisk originalbild man kan komma!

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö.