Om fotoboken | 2011
En sida helt ägnad åt fotoböcker
Fotobok, Fotoböcker, böcker, foto, Photo books, photobook, Tommy Arvidsson,
255
post-template-default,single,single-post,postid-255,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

2011

Andraårseleverna på Nordens Fotoskola. Eget förlag. 2011.

Nu kommer dom, framtidens bildjournalister! Eller säg så här, någon kommer att bli internationellt uppskattad och omtalad, en del kommer att sitta på de stora tidningarnas redaktioner. Några få kommer att göra små poetiska smala böcker och för evigt leva som fattiga konstnärer. Någon enstaka kommer att jobba med något helt annat än fotografi.

Men just nu har dom presterat ett fantastiskt kollektivt arbete som berättar om dagsformen på den här lilla plätten långt uppe i norr som vi med hatkärlek kallar Sverige.

Andraårseleverna på Nordens fotoskola har för någon vecka sedan plockat ner sin utställning på Galleri kontrast i Stockholm. Men bilderna finns kvar i en bok betitlad 2011. En rapport om nuläget skulle man kunna säga. Fotograferna har tagit sig in i de hemliga rum där vardagens dramatik utspelar sig. Där vuxna män och kvinnor lite förstulet men stolt visar upp sin barndoms gosedjur.  Eller där, hoppsan, den kvinnliga huvudrollsinnehaverskan i en porrfilm fick en klick sperma i ögat. Porrskådisarnas vardagsslit livas opp med en lina eller lite vodka. Samtidigt, i Sandviken, försöker ungefär 100 karener, en etnisk minoritet från Burma, skapa sig en framtid långt från sitt tidigare hemland.

I en inledningstext skriver eleverna att man sökt människors känslor, tankar, och insikter hellre än fysiska föremål och skeenden. Men jag ser nog framförallt skeenden, väldigt insiktsfulla bildjournalistiska skildringar av skeenden.

Det här är så bra! Ett faktum är dock att vi ständigt överöses av väldigt bra bildreportage. Risken finns att man blir proppmätt av wow-upplevelser. Jag känner mest för den lilla bildberättelsen från en småstad i Västergötland där allt är så tryggt, men också så nödvändigt att söka sig vidare från. I kvadratiska suddiga bilder skapar fotografen en stämning som jag blir alldeles förtjust i. Melankoli och poesi i bild.

Och de deltagande är: Anna Bergkvist, Margareta Bloom Sandebäck, Alexander Donka, Pontus Ferneman, Ameilie Herbertsson, Sara Holmgren, Pär Hugosson, Therese Jahnson, Veronika  Ljung-Nielsen, Martin V Johansson, Tor Johnsson, Hampus Lundgren, Laura Mendelin, Izabelle Nordfjell och Ludvig Thunman. Ni kommer att få se dessa namn i bildbylines framöver.

För den som vill se utställningen igen; Håll utkik på Galleri Roos facebooksida framåt maj, Galleri Roos finns i Göteborg och drivs av Joakim Roos.

Boken finns att köpa hos Galleri Kontrast i Stockholm.

Tommy Arvidson, fotograf och skribent i Malmö.